Hitahdut Olei Jugoslavija
התאחדות עולי יוגוסלביה לשעבר
Hitahdut Olej Ex Jugoslavija
Ime korisnika Lozinka
Udruzenje je osnovano 1935. godine od strane Jevreja iz Jugoslavije useljenih u Palestinu sa ciljem da se ocuva i neguje kultura, knjizevnost, tradicija, obicaji, istorija i veze sa jevrejskim zajednica sa prostora Jugoslavije.
Udruzenje je postavilo sebi kao jedan od najvaznijih ciljeva organizovano primanje Jevreja useljenika iz Jugoslavije. Udruzenje i danas predstavlja znacaj faktor u zivotu useljenika i mladih generacija koje su rodjene u Izraelu.
 
 
 
 
 
Ciljevi udruzenja
 1. Čuvati i njegovati kulturu , književnost , moralna i običajna obilježja materinjih izvornih zdanja udruženja iz bivše Jugoslavije.
 2. Skupljati i čuvati istorijsku građu o useljenicima u Izrael iz bivše Jugoslavije.
 3. Inicirati učenje i pisanje istraživanja o životu Jevreja iz bivše Jugoslavije o kulturi , književnosti , moralnim i običajnim obilježjima materinjih izvornih zdanja iz bivše Jugoslavije.
 4. Organizovati društvene i kulturne aktivnosti i pružati socijalnu pomoć useljenicima iz bivše Jugoslavije u Izraelu posebno mladim generacijama i omladini u pogledu naslijeđenih tekovina judaizma.
 5. Inicirati podizanje međunarodnih organizacija Jevreja iseljenika iz bivše Jugoslavije kojim će centar biti u Izraelu.
 6. Njegovati odnose Jevreja iz bivše Jugoslavije,čuvati i jačati odnose sa jevrejskim udruženjima širom svijeta i onim koja postoje u bivšoj Jugoslaviji/jevrejskim opštinama/kao i njihovim organima.
 7. Podržavati i pomagati Jevreje iz bivše Jugoslavije i svijeta da usele u Izrael.
 8. Publikovati i širiti vijesti o događajima u Izraelu i/ili iseljenika iz bivše Jugoslavije , kako u zemlji tako i u svijetu.
 9. Publikovati i objavljivati štampu i izdavati publikacije u cilju unapređenja i ostvarenja ciljeva osnovanog udruženja.
 10. Dejstvovati da se uspomena na ŠOA (Holokaust) sačuva ,podržavati i pomagati preživjelim stradalnicima ŠOA uz primjenu svega gore navedenog.
 11. Udruženje ne radi za profit i nikada neće deliti profit svojim članovima.
 12. Pribliziti mladim generacijama koje su rodjene u Izraelu istoriju i kulturu bastinu jevreja iz bivse Jugoslavije.
 13. Stvaranje podloge za komunikaciju medju clanovima udruzenja.
 
 
 
 
Hitahdut Olej ex Jugoslavija ©2011 התאחדות עולי יוגוסלביה לשעבר