Hitahdut Olei Jugoslavija
התאחדות עולי יוגוסלביה לשעבר
Hitahdut Olej Ex Jugoslavija
Ime korisnika Lozinka
NOVOSADSKA RACIJA
Autor: Milan Fogel
22.02.12 -
Novosadska racija je deo jedne šire organizovane policijske racije u Južnoj Bačkoj. Pod izgovorom da je u pitanju obračun sa partizanskim pokretom (otkad policija vodi rat) mađarski fašisti su početkom januara meseca 1942. godine u mestu Čurugu započeli krvavi pir. Skoro trećina Čuružana je ubijena tih dana. Mrtva tela, a i žive, još uvek su sećanja prisutna među meštanima Čuruga, njih oko 1,300, fašisti su bacali pod led reke Tise.
Policijska racija sa odredima smrti nastavljena je u okolini Novog Sada, a svoj vrhunac je dostigla u samom gradu, gde je između 21. i 23. januara, prema mađarskim izvorima,ubijeno oko 3,400 ljudi.
Novosadska racija je započeta rano ujutro 21. januara. Mnoge porodice, jer za fašiste su i deca bila u partizanskom pokretu (?!), našle su se na ulici u pidžamama. Na meti fašista su pre svega bili Jevreji, a usput su ubijali sve koji se nisu priklonili fašističkom mađarskom režimu. Tu su se našli i Srbi, Cigani, pa i Mađari, kao i pripadnici drugih nacija, navodno, svi antidržavni elementi. Uhvaćeni u Novosadskoj raciji ubijani su u Miletićevoj ulici, Rumenačkoj, Dunavskoj, u kasarni Vojvode Bojovića, širom grada, a najviše je stradalo na Štrandu, novosadskom kupalištu na obali Dunava.
Kada je posle intervencije opozicije u Hortijevoj Mađarskoj naređeno da se racija zaustavi, ona je ipak nastavljena u Bečeju, na Savin dan, 27. januara, kada je ubijeno između 200 i 300 ljudi.
Do danas tačan broj stradalih u raciji 1942. nije utvrđen. Aleksandar Veljić, autor knjige „Istina o raciji“, poziva se na memorandum mađarskog poslanika Endrea Bajči-Žilinskog, koji je upućen mađarskom regentu Hortiju, u kome se tvrdi da je racija u Šajkaškoj, Novom Sadu i Bečeju odnela 12,763 žrtve. Nakon protesta u samoj Mađarskoj, nekoliko dana kasnije pošto su vesti stigle u Budimpeštu, Horti je naredio da se prekine racija. O broju žrtava istoričari nisu rekli konačnu reč, ali uslov za buduću koegzistenciju naroda je istina, koja će istovremeno doneti žrtvama miran pokoj.
 
 
 
 
 
 
 
Hitahdut Olej ex Jugoslavija ©2011 התאחדות עולי יוגוסלביה לשעבר